O nama

Mi smo Jugoton Croatia records

Jugoton je bila prva diskografska kuća osnovana na prostoru bivše Jugoslavije. Danas Jugoton posluje u Hrvatskoj 1991. kao Croatia Records dok je u Srbiji sačuvan naziv Jugoton Croatia Records. On je i dalje najveća diskografska kuća u regiji.

jugoton
ISTORIJAT

Jugoton je bila prva diskografska kuća osnovana na prostoru bivše Jugoslavije. Osnovana je 10. jula 1947. u Zagrebu na temeljima nacionalizovanog „Elektrotona“. Prvu ploču izdaje iste godine, singl sa kataloškim brojem J-1001, na kome se nalaze dve dalmatinske pesme „Ti tvoji zubići“ i „Jedan mali brodić“ u izvođenju grupe „Zagreb Male Quintet“. U to vreme Jugoton je proizvodio i galanteriju i kozmetičku ambalažu, a puni naziv mu je bio „Tvornica gramofonskih ploča i pribora, te galanterije iz plastičnih masa“. Već prve godine postojanja proizvedeno je 33.000 gramofonskih ploča. Nepunu deceniju kasnije, 1956. godine asortiman se upotpunjuje gramofonskim pločama od vinila ( LP ploče sa prečnikom od 25 centimetara), a iste godine objavljuju prve ploče sa narodnom muzikom i prvu solističku ploču zabavne muzike, sa naslovom „Pjeva vam Ivo Robić“.

Jugoton potpisuje i prve licencne ugovore sa stranim izdavačkim kućama RCA, Polydor i Decca te počinje sa objavljivanjem albuma stranih muzičara među kojima su se našli i Elvis Presli, Bitlsi, Rolingstons, Madona, U-2, Dejvid Boui, Juritmiks, Kejt Buš, Kraftverk, Kvin, Dip perpl, Pink flojd i Ajron mejden.

Jugoton je objavio mnoge albume popularnih muzičkih grupa bivše Jugoslavije, između ostalog Bijelog dugmeta, Azre, Električnog orgazma, Idola, Haustora i grupe Leb i sol, a prvi domaći rok album, Naši dani, objavljen u novembru 1968, snimila je Grupa 220. Početkom sedamdesetih godina dvadesetog veka raste proizvodnja albuma domaćih autora, te svoje ploče objavljuju Drago Mlinarec kao solista 1971. godine i bendovi YU grupa i Tajm 1972. godine.

U prvih deset godina poslovanja Jugotona objavljeno je 700 ploča iz ličnog repertoara i 120 ploča stranih licencnih partnera Jugotona. Snimci su se uglavnom uzimali iz arhiva radio stanica ili se za potrebe Jugotona snimaju u studijima. Od 1957. godine, kada je uvedena proizvodnja plastičnih ploča s mikro brazdama i long play ploča, pa do 1972. godine objavljeno je oko 400 long play ploča, 100 microcompact, 1500 extended play i 550 standard ploča.

Godine 1960. Jugoton proizvodi preko 1.400.000 ploča, a početkom sedamdesetih između 6 i 8,5 milijona ploča godišnje. Objavljeni su mnogi albumi popularnih sastava a prvi domaći rock LP album bio je “Naši dani” Grupe 220, objavljen 1968. godine. U tom su razdoblju najprodavaniji izvođači bili Mišo Kovač i Novi fosili. 1971. godine usvojena je proizvodnja muzičkih kaseta te je već godinu dana kasnije proizvedeno oko 100.000 kaseta. Uz već postojeće prodavnice u Zagrebu, Ljubljani, Rijeci i Beogradu, otvaraju se moderni saloni muzike u Splitu, Sarajevu (1971.), Novom Sadu (1970.), Valjevu (1970.), Čačku (1971.), Prištini, Skopju i Pančevu (1972.)

“Jugoton” u Hrvatskoj 1991. godine postaje Croatia Records dok je u Srbiji i danas sačuvan naziv Jugoton Croatia Records  i dalje reč je o najvećoj diskografskoj kući u regiji. Poslovni cilj Croatia Records – Jugotona  jeste okupljanje najvažnijih muzičara, kompozitora, producenata i izvođača, kao i dalji razvoj distribucijske mreže. Croatia Records poseduje fonoteku u kojoj se nalazi oko 90.000 naslova na raznim izdanjima i nosačima zvuka. Celokupan fond smešten je u klimatizovanom prostoru koje je uređeno u skladu sa svetskim standardima po uzoru na EMI. Nova poslovna filozofija firme, na čijem  čelu je direktor Želimir Babogredac, dovela je do povećanja broja reizdanja i kompilacija, ali i novih ugovora sa izvođačima na muzičkoj sceni. Godine 2005. Autor d.o.o., vlasnik Croatia Recordsa, inicira i pokreće muzičke kanale CMC i Jugoton TV.

U zgradi sedišta Croatia Recordsa na adresi Makarska 3, Zagreb nalazi se jedan od najmodernijih audio-vizualnih studija koji je svečano otvoren 19. maja 2016. godine. U studiju radi kvalitetan tim profesionalaca koje predvodi Goran Martinac.

Ova diskografksa kuća i danas je sačuvala salone muzike, legendarne prodavnice koje se nalaze u Zagrebu, Beogradu, Rijeci i Splitu.

Vrste proizvoda i usluga koje pružamo

CD
DVD
Blu ray
LP
Knjige
dostava
servis
Plaćanje
Povrat
Najbolja muzika

Title

adresa

JUGOTON – CROATIA RECORDS DOO BEOGRAD – STARI GRAD

Nušićeva 27

11103 BEOGRAD 4

PAK: 106803

 

pr.jugotoncrorec@gmail.com

+381 11 3225362