Jedan od najvećih regionalnih pevača, Zoran Kalezić, objavio album “Spomenar”.

Zoran Kalezić je objavio novi studijski album Spomenar u izdanju Jugoton Croatia Recordsa. Najveći opus nezaboravnih i večnih pesama Zoran je snimio za Jugoton. Svojim toplim autentičnim glasom i dubokom emocijom, jedinstvenom interpretacijom i doživljajem pesama, veliki gospodin iz sveta muzike, decenijama ostavlja značajan trag u narodnoj muzici. Njegove pesme se uvek rado slušaju i u njima se prepoznaju iskrena osećanja. Zato ih ljudi toliko vole i zato su sa oduševljenjem primili vest o novom albumu.
“Spomenar” donosi 15 pesama, među kojima su Čija li si, Za Irenu, Ne traži mene, Magija nežnosti, Ne vjeruj, Za sve što smo bili, Spomenar i druge. U novom aranžmanu snimljena je pesma “Zbog đevojke Crnogorke” sa kojom je Zoran pobedio pre 50 godina na festivalu “Pjesma leta” Crna Gora 1971. i koja je ušla u antologiju crnogorske zabavne muzike.
Posle dve godine rada na novim pesmama Zoran je rekao „Mislim da sam imao izbor najboljih kolega i muzičara, koju su se u tom trenutku mogli naći. U svojoj karijeri sam stekao divne ljude i saradnike, koji su dali sve od sebe da ove pesme budu nešto posebno. Zaslugu za to imaju Aleksandar Kovačević, Zoran Vlajić, Mirsad Serhatlić, Šuki Planjanin, Rade Vučković , Natalija Preočanin Samardžić i Peđa Nedeljković.
Prvi solo nastup Zoran je imao na „Beogradskom proleću“. Zatim su se nizali nastupi i nagrade na festivalima: 1971. Prva nagrada na festivalu zabavne pesme „Crna Gora 71“ za pesmu „Zbog đevojke Crnogorke“, 1973. Prva nagrada na festivalu „Akordi Kosova“ za autorsku pesmu „Vratiću se majko“ za /tekst i kompoziciju/; 1978. Prva nagrada na festivalu „Ilidža 78“ za pesmu „Jednoj ženi koje nema više“ čiji je autor i koju je posvetio Silvani Armenulić, pobeda na Međunarodnom festivalu ,,Mesam“ pevač godine i pesma godine za kompoziciju Moj dobri anđele.
Pored mnogobrojnih nagrada koje je Zoran Kalezić dobijao od početka karijere, trofeja i odličja koja krase njegov dosadašnji rad na estradi, dobio je još i drugu nagradu na Festivalu narodne muzike u Parizu, Prvu nagradu na festivalu „Beogradsko proleće“.
Šest ipo godina bio je predsednik Udruženja estradnih umetnika Srbije. Vlasnik je Estradne nagrade Srbije i nosilac statusa Istaknutog umetnika Jugoslavije. Dobitnik je oskara za životno delo u Crnoj Gori.
Retki su pevači koji su prodali preko 20.000.000 nosača zvuka, Zoran Kalezić je jedan od njih. Uvek veran sebi i muzici, ide dalje, krupnim koracima boreći se da iz sebe izvuče najbolje i najiskrenije se da svojoj publici.
Jedanaest godina je živio u USA i kao umetnik dobio je Američko drzavljanstvo.
Naša diskografska kuća 2020. godine u ediciji 50 originalnih hitova, objavila je trostruki CD, sa nekim od najpopolarnijih pesama Zorana Kalezića koje će se zauvek slušati i koje su pronašle svoje mesto u muzičkim antologijama ovih prostora.
Zoran Kalezic