7., 8. i 9. novembra 1981. godine u Varšavi su održani koncerti jednog od pionira jugoslavenskog novog talasa, odnosno najboljeg predstavnika takozvane BAS scene (Beogradske Alternativne Scene), Električnog orgazma.

Koncerti su snimani na kasetofonu, a kasnije odabrane snimke objavljene su na mini LP-ju u izdanju Jugotona 1982. godine i to sa stiliziranim nazivom “Electriczny Orgazm – Warszava ’81”.

40 i kusur godina kasnije na crveni 180-gramski vinil stigli su snimci s prva dva koncerta Električnog orgazma, remasterirane s originalnih audiokaseta u Croatia Records Studiju (Goran Martinac) i to u obogaćenom pakovanju s knjižicom u kojoj se nalazi veliki broj fotografija i tekstova. Po prvi put ovi snimci dostupni su u visokoj rezoluciji (96 kHz/24-bit) ekskluzivno na Apple Musicu. Svi ovi sadržaji definitivno potvrđuju, a kako je u knjižici uz izdanje napisao Momčilo Rajin, muzički kritičar, teoretičar i istoričar, da je ovaj snimak “svedočanstvo kako je rock nekada zvučao” i “putokaz kako bi mogao i trebalo da zvuči”. Osim njega tekst je pisao i legendarni glavni urednik Jugotona, Siniša Škarica, koji je rekao kako su Električni orgazam, “posetivši Poljsku, u njena burna vremena Solidarnosti, Wałęse i generala Jaruzelskog, u novembaru 1981. – kada se probudila nada promena što je trajala od 14.avgusta 1980. i čuvenog štrajka radnika brodogradilišta Lenjin u Gdanjsku do proglašenja izvanrednog stanja 13. decembra 1981. – kao prvi iz beogradskog ‘novotalasnog trija’ zabeležili, primitivno (na običnoj kaseti!), intuitivno, i pokazat će se dokumentarno i istorijski važno, javne nastupe, baš u svetoj Varšavi.”

Električni orgazam u Poljskoj 1981. (Foto: arhiva Ljubomira Đukića)

Za sve je “kriv”, kako ističe Škarica, Grzegorz Brzozowicz, studentski  aktivista, koncertni promoter i novinar “koji je, kao poznavatelj jugoslavenske rock scene u vremenu probuđene svesti o mogućim promenama u rigidnom, istočnoblokovskom ‘realnom socijalizmu’, pokušao u svoju domovinu dovesti ono najbolje od novoga talasa”. U knjižici ovog izdanja nalazi se i tekst ovog Poljaka iz 2013. godine, a koji s toliko emocija, ponosa i energije govori o brigadi Električni orgazam. Vraća nas anegdotom u 1981. godinu: “Na polovini nastupa, Gile, vođa Električnog orgazma, uzviknuo je na poljskom ‘Kelner’ i nakon prvih akorda ubojito energične pesme atmosfera u dvorani Rivijera je uzavrela. A onda… Odjednom su se ugasili zvučnici, dvoranu je ispunio smrad suzavca. Svi su se zgrozili. Ko? Zašto? Zašto bi neko bacio suzavac? Nakon nekoliko minuta pauze bend je još žešće zasvirao… Trijumf. Galama. Orgazam. Na bisu su zasvirali ‘Krokodili dolaze’… Niko u dvorani nije ni slutio da nam je general Jaruzelski ostavio još malo više od mesec dana slobode. Za mene, kao nikad pre, svet je postao širom otvoren.”

Električni orgazam u Poljskoj 1981. (Foto: arhiva Ljubomira Đukića)

Muzički kritičar Zlatko Gall kaže da je originalni koncertni mini LP nezaobilazan o svakom sudu o “El Orgu”: “Ne samo kao svedočanstvo vremena, pa i gerilskim uslovima sviranja i snimanja na svojevrsnoj poljskoj turneji u oktobru 1981. koje je Orgazam (uz kasniju postprodukciju Slobe Konjovića koji je malo doterao snimke s običnog kasetofona) pretvorio u fantastičan zgoditak osebujnog punkersko/novovalnog minimalizma, već kao pokazatelj želje Gileta i družine da neprestano – iz albuma u album – ličnu autorsku i izvođačku poetiku propituju unutar novih žanrovskih okvira. Od punka, post-punka pa do nove psihodelije, garažnog rocka, covera amblematskih brojeva rocka (zamišljenih na tragu Bowiejevog ‘Pin Upa’), sirovog ritma i bluzom nadahnutog rocka ranih Rolling Stonesa…”

Foto: Milan Dostanić / arhiva Električnog orgazma

Uz spomenute tekstove u knjižici uz izdanje nalaze se fotografije iz arhive Električnog orgazma, zatim autora Goranke Matić i Milana Dostanića, te Ljubomira Đukića. Sjajno likovno oblikovanje reizdanja albuma radio je Darko Kujundžić na originalnom omotu iza kojeg stoji Srđan Gojković Gile.