Vasil Hadžimanov Band jedan je od najuticajnijih jazz fusion sastava na Balkanu, a svoj najnoviji album “Keyf” sinoć su predstavili zagrebačkoj publici u Tvornici Kulture

Inovativni aranžmani, autentična zvučna estetika i kreativni eksperimenti s različitim muzičkom pravcima i ritmovima su ono što ovaj, osmi studijski album benda, čini posebnim i drugačijim.

Album sadrži devet pesama čiju produkciju potpisuju Vasil HadžimanovMarko Perić i Toni Kitanovski.  Ideja albuma je bila stvoriti nešto za uživanje zato je i njegov naziv simboličan. 

“‘Keif’ je isto što je ćeif ili ćef, a to je ono kad ti je mnogo lepo i kad ti mnogo prija. Merak, kako kažu u Bosni. Kad se baš onako opustiš i uživaš”objasnio je Vasil Hadžimanov.

Promocija je privukla velik broj kolega muzičara i ljubitelja dobre muzike, a muzičke numere poput naslovne “Keyf”, ali i “Gypsy”, “Afghan Samba”, “Helidoro’s Recipe” pa “Mente Pura” podsetili su zašto je Vasil Hadžimanov Band cenjen širom sveta i zašto je upravo njihova muzika u Srbiji proglašena umetničkim delom od nacionalnog značaja.

“Muziku gledamo kao jedno ogromno polje inspiracije. Jazz je osnova i od njega uzimamo slobodu, hrabrost i inspriraciju da na licu mesta odemo gde god nam se ide, ali to ne znači da sviramo klasičan jazz. Inspiracija nam dolazi i od balkanske i svetske muzike – od funka, rocka, elektronike…”dodaje Vasil.

Album je pokupio odlične komentare kritičara kojima se pridružuje i pijanista Matija Dedić“Ono što Vasil radi je stvarno na svetskom nivou”.

Vasil Hadžimanov je muzičar jedinstvenog senzibiliteta. Kao pijanista, kompozitor, aranžer i pedagog nezaobilazna je karika regionalne jazz scene i ličnost koja u sebi nosi deo svojih predaka koji su, svako na svoj način, obeležili muzičke prostore Balkana u neraskidiv niz čuvara, interpretatora i novih tumača tradicije. 

Album “Vasil Hadžimanov Band – Keyf” možete kupiti u našoj prodavnicu, koja se nalazi u Nušićevoj 27 i na webshopu po ceni od 1299 RSD.

Foto: Filip Kovačević