Zlatne godine naše bogate muzičke priče.

Jugoton 10. jula 2022. godine slavi 75 godina postojanja i rada. Najveća diskografska kuća na ovim prostorima osnovana je 10. jula 1947. u Zagrebu. Prvu ploču objavili smo iste godine, singl sa kataloškim brojem J-1001, na kome se nalaze dve dalmatinske pesme „Ti tvoji zubići“ i „Jedan mali brodić“ u izvođenju grupe „Zagreb Male Quintet“. U to vreme Jugoton je proizvodio i galanteriju i kozmetičku ambalažu, a puni naziv mu je bio „Tvornica gramofonskih ploča i pribora, te galanterije iz plastičnih masa“. Već prve godine postojanja proizvedeno je 33.000 gramofonskih ploča. Nepunu deceniju kasnije, 1956. godine asortiman se upotpunjuje gramofonskim pločama od vinila ( LP ploče sa prečnikom od 25 centimetara), a iste godine objavili smo i prvu ploču sa narodnom muzikom i prvu solističku ploču zabavne muzike, sa naslovom „Pjeva vam Ivo Robić“
Godine 1957. započeli smo sa objavom singlica (45 okretaja u minuti) i EP-a (33 okretaja i više mesta na ploči za duže kompozicije). Samo tri godine kasnije proizveli smo preko 1.400.000 ploča, a usporedo sa prodajom ploča rasla je i potražnja za gramofonima zbog čega je zagrebački RIZ (Radio Industrija Zagreb) proizvodio 100.000 gramofona. Sve veća potražnja dovela je i do našeg rasta, čije vodstvo je odlučilo da postavi kamen temeljac u zagrebačkoj Dubravi za novi Jugotonov pogon. Fabrika gramofonskih ploča započela je sa radom 23. oktobra 1963. godine. Prostirala se na 35.000 kvadratnih metara površine, od čega je na 8000 kvadratnih metara izgrađeno osam objekata. Fabrika je u to vreme proizvodila preko 16 milijona ploča godišnje, usvojila izradu ploča u stereo tehnici, a postavljeni su i temelji za daljnje proširenje asortimana. Jugotonova fabrika gramofonskih ploča u mnogočemu je pomogla rastu muzike na ovim prostorima.
Jugoton potpisuje i prve licencne ugovore sa stranim izdavačkim kućama RCA, Polydor i Decca, te počinje sa objavljivanjem albuma stranih muzičara među kojima su se našli i Elvis Presli, Bitlsi, Rolingstons, Madona, U-2, Dejvid Boui, Juritmiks, Kejt Buš, Kraftverk, Kvin, Dip perpl, Pink flojd i Ajron mejden.
Objavili smo mnoge albume popularnih muzičkih grupa bivše Jugoslavije, između ostalog Bijelog dugmeta, Azre, Električnog orgazma, Idola, Haustora i grupe Leb i sol, a prvi domaći rok album, Naši dani, objavljen u novembru 1968, snimila je Grupa 220. Početkom sedamdesetih godina dvadesetog veka raste proizvodnja albuma domaćih autora, te svoje ploče objavljuju Drago Mlinarec kao solista 1971. godine i bendovi YU grupa i Tajm 1972. godine.
U prvih deset godina poslovanja Jugotona objavljeno je 700 ploča iz ličnog repertoara i 120 ploča stranih licencnih partnera Jugotona. Snimci su se uglavnom uzimali iz arhiva radio stanica ili se za potrebe Jugotona snimaju u studijima. Od 1957. godine, kada je uvedena proizvodnja plastičnih ploča sa mikro brazdama i long play ploča, pa do 1972. godine objavljeno je oko 400 long play ploča, 100 microcompact, 1500 extended play i 550 standard ploča.
U tom su razdoblju najprodavaniji izvođači bili Mišo Kovač i Novi fosili. Danas to razdoblje nazivamo zlatnim dobom diskografije. Godine 1971. usvojena je proizvodnja muzičkih kaseta te je već godinu dana kasnije proizvedeno oko 100.000 kaseta. Uz već postojeće prodavnice u Zagrebu, Ljubljani, Rijeci i Beogradu, otvaraju se moderni saloni muzike u Splitu, Sarajevu (1971.), Novom Sadu (1970.), Valjevu (1970.), Čačku (1971.), Prištini, Skopju i Pančevu (1972.)
“Jugoton” u Hrvatskoj 1991. godine postaje Croatia Records dok je u Srbiji i danas sačuvan naziv Jugoton Croatia Records i dalje reč je o najvećoj diskografskoj kući u regiji. Poslovni cilj naše diskografske kuće jeste okupljanje najvažnijih muzičara, kompozitora, producenata i izvođača, kao i dalji razvoj distribucijske mreže. Croatia Records poseduje fonoteku u kojoj se nalazi oko 90.000 naslova na raznim izdanjima i nosačima zvuka. Celokupan fond smešten je u klimatizovanom prostoru koje je uređeno u skladu sa svetskim standardima po uzoru na EMI.
Nova poslovna filozofija firme, na čijem čelu je direktor Želimir Babogredac, dovela je do povećanja broja reizdanja i kompilacija, ali i novih ugovora sa vodećim izvođačima i mladim talentima na muzičkoj sceni i na svim muzičkim područjima.
Više od 1000 izvođača, autora i producenata trenutno je ugovorom vezano za našu diskografsku kuću.
U zgradi sedišta Croatia Recordsa u Zagrebu nalazi se jedan od najmodernijih audio-vizualnih studija koji je svečano otvoren 19. maja 2016. godine.
Sačuvali smo salone muzike, legendarne prodavnice koje se nalaze u Zagrebu, Beogradu, Rijeci i Splitu. Smatraju nas simbolom diskografske delatnosti, firmom koja je izrasla u društveno – kulturnu ikonu. Veliki možeš narasti samo ako postoje ljudi sa vizijom na vodećoj poziciji, ako imaš tim koji radi sa ljubavlju i predanošću i muzičare koji stvaraju muziku i hitove sa kojima živimo svaki dan.
Obeležili smo 40 godina novog talasa reizdanjima kultnih albuma na vinilima te u zadnje vreme povećali proizvodnju upravo onih vinila koji su ovekovečili našu istoriju, a novim remasterizovanim snimcima i bogato pisanim ilustrovanim knjižicama, sa mp3 verzijama pesama približili smo ih novim generacijama.
S obzirom na ime koje naša diskografska kuća nosi, naša misija je da brinemo o svim žanrovima muzike, o muzičkoj baštini i da učinimo mnoga velika dela nezaboravnim. Tu misiju verno sledimo. Mnogim velikim umetnicima dodelili smo značajna priznanja za njihovo stvaralaštvo, a njihove pesme stavili u antologije i edicije. Sa velikim poštovanjem čuvamo biografije naših pevača.
Pobrinuli smo se da se spotovi izvođača vide na muzičkojj televiziji CMC koju smo osnovali 2005. godine, a pokrenuli smo i muzičke kanale “Jugoton TV” kao i “Klape i tambure”.
Naših velikih 75 godina, rođendan je svih radnika, nas danas, ali i onih pre nas, svih naših izvođača, grupa, umetnika i slavimo ga sa svima vama koji nas verno pratite.
jugoton 75